Jakie standardy muszą spełniać opakowania foliowe przeznaczone do kontaktu z żywnością?

Opakowania foliowe są powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym ze względu na swoje właściwości ochronne, elastyczność i niską cenę. Jednak nie każda folia jest odpowiednia do kontaktu z żywnością. W artykule przedstawimy kluczowe standardy i wymagania, które muszą spełniać opakowania foliowe przeznaczone do kontaktu z żywnością.

 

Przepisy prawne dotyczące opakowań foliowych w kontakcie z żywnością

Opakowania foliowe przeznaczone do kontaktu z żywnością muszą spełniać szereg przepisów prawnych, zarówno na poziomie krajowym, jak i unijnym. W Polsce obowiązują przede wszystkim przepisy Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 9 listopada 2005 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz Rozporządzenia (WE) nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Zgodnie z tymi przepisami, opakowania foliowe muszą być wykonane z materiałów niezawierających substancji szkodliwych dla zdrowia, a ich produkcja musi odbywać się w sposób zapewniający zachowanie właściwości higienicznych.

żywność w opakowaniu

 

Właściwości i wymagania techniczne opakowań foliowych do kontaktu z żywnością

Kluczowe właściwości, jakie muszą wykazywać opakowania foliowe przeznaczone do kontaktu z żywnością, to przede wszystkim bezpieczeństwo dla zdrowia konsumentów oraz ochrona przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak światło, wilgoć czy mikroorganizmy. W praktyce oznacza to, że opakowania te muszą być wykonane z materiałów odpornych na działanie chemikaliów, które mogłyby przenikać do żywności, oraz na procesy termiczne stosowane podczas produkcji, przechowywania i transportu żywności. Wśród wymagań technicznych, jakie muszą spełniać opakowania foliowe do kontaktu z żywnością, należy wymienić między innymi odpowiednią grubość folii, zapewniającą ochronę przed uszkodzeniami mechanicznymi, oraz właściwości barierowe, chroniące żywność przed utratą aromatu czy przedostawaniem się tlenu.